همکار گرامی
شیوهنامهٔ همکاری به قصد آشنایی شما با معرفی کتابهای مورد پذیرش رود و دستیابی به نوشتههایی با کیفیت بهتر و غنیتر تدوین شده است:
۱) قالب مجلهٔ رود ۴۵۰، ۷۵۰ ، ۱۰۲۰ و ۱۹۰۰ کلمهای است. اینکه مرور و معرفی کتاب را در کدامیک قرار دهید، وزن کتاب تعیین میکند و حرفهای جالب شما دربارۀ آن. گاهی ممکن است به فراخور نوع کتاب و اهمیتش دو تا سه قالب ۱۰۲۰ و ۱۹۰۰ کلمهای در کنار هم قرار گیرد تا معرفی بلند کتابی بااهمیت را در خود جای دهد.
۲) ضرورت و اهمیت کتابی را که معرفی و به دیگران توصیه میکنید، پیش از متن معرفی کتاب در یادداشت به سردبیر مدوّن نمایید. و بگویید چرا این اثر را قابل توصیه به دیگران میبینید.
۳) کتابی که برای معرفی برمیگزینید هم دید گسترهای به موضوع داشته باشد و هم از عمق کافی برخوردار باشد و از جنبههای مختلف فرهنگی ضرورتی در مطرحکردن آن وجود داشته باشد، نه فقط محدود به امور فنی و تخصصی باشد و نه به کلیات عامهپسند، در یک کلام کتاب درخور فهم مخاطب عمومی اما هوشمند و علاقمند باشد.
۳) شیوهٔ نوشتاری در رود از اهمیت بسیار برخوردار است و تلاش برای دستیافتن به زبانی درخور معرفی کتاب وجههٔ همّت همهٔ ما در بیرون و درون تحریریه رود است. نثر معرفی کتابها صمیمانه، ساده، قابل فهم و خواندنی باشد. از به کاربردن بیسبب اصطلاحات فنی و نظری، در یک کلام از فضلفروشی جدا خودداری شود.
۴) برای نوشتنِ معرفی کتابهای خواندنی و اثرگذار، معرفی کتابهایی که براستی خواننده را به خواندن کتاب تشویق کند، راهکار مؤثر غنی کردنِ نوشتهها با تجارب فکری، شخصی و حرفهای (در یک کلمه تجربهٔ زندگی) نویسنده است.
۵) رود از دستور خط فارسی مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی تبعیت می کند. لطفاً این رسم الخط را در نوشتۀ خود رعایت کنید.
۶)برای معرفی کتاب خود یک تیتر و یک زیرتیتر پیشنهاد کنید . یک لید ۱۰۰ کلمهای هم برای مرورتان بنویسید و از دل نوشتهتان دو بخش ۱۵ کلمهای را بهعنوان سوتیتر مشخص کنید. این بخش میتواند ما را در ایجاد تیتر و زیرتیتر و لید و سوتیترهای قویتر یاری کند (لید مطلب اطلاعاتی درباره متن می دهد، نویسنده کتاب، ژانر کتاب، می تواند از دل متن هم برگرفته شده باشد).
۷) مشخصات شناسنامهای کتاب، شامل نام پدیدآورندگان (نویسنده/نویسندگان مترجم/مترجمان)، ناشر، نوبت چاپ، شمارگان کتاب، تعداد صفحات و قیمت کتاب را بهدقت در ابتدای متن بنویسید. دقت در این بخش بسیار مهم است و دادن هر نوع اطلاعات غلط مایه بیاعتباری خواهد بود.
۸) کتاب های مورد معرفی یا باید چاپ جدید باشند، یا مرورنویس از موجود بودن کتابها در بازار مطمئن باشد.
۹) در معرفی داستان، نمایشنامه و فیلمنامه نهتنها توجه شود که آخر داستان یا گره گشایی آن لو نرود، که خواننده خود را از خواندن کتاب بینیاز ببیند، بلکه همان تعلیقِ درون داستان در معرفی کتاب بنا به خلاقیت شما تکرار شود.
۱۰) در متن معرفی، حتما عبارت یا بند جالبی از کتاب با ذکر شمارۀ صفحه نقل شود.
۱۱) اگر بیش از پنج کلمهٔ متوالی از متنی استفاده میکنید حتما آن عبارات در درون گیومه قرار گیرد و مشخصات آن اثر و نام پدیدآورندگانش قید شود، شماره صفحهٔ درست نیز نوشته شود.
۱۲) جهت جلوگیری از بروز هرگونه اشکال، نام خود را، مشخصا به عنوان نویسنده معرفی کتاب، ذکر فرمایید.
۱۳) پیش از شروع به نوشتن معرفی کتاب حتما با سردبیر یا دبیران رود دربارهٔ آن کتاب گفتوگو نمایید و در صورت تکراری نبودن و پذیرش از جنبههای مختلف دست به نوشتن ببرید.
۱۴) اگر دربارهٔ نوشتن معرفی کتابی با سردبیر یا هریک از دبیران رود گفتوگو گردید و قرار شفاهی گذاشتیذ، اما از نوشتن آن منصرف شدید، حتما تحریریه را مطلع بفرمایید.
۱۵) اگر پس دادن معرفی کتاب به رود تصمیم گرفتید آن را به نشریه دیگری بدهید،حتما پیش از سپردن آن به نشریهٔ دیگر تحریریهٔ رود را مطلع بفرمایید.
۱۶) معرفی کتابی را که به نشریهای دیگر دادهاید یا در شبکههای اجتماعی منتشر کردهاید برای رود قابل استفاده نیست. لطفا از دادن نوشتههایی به رود که پیشتر در نشریات کاغذی یا فضای مجازی منتشر شده خودداری فرمایید.
۱۷) گاهی معرفی کتابها نیاز به ورزدادن و پروردن دارند و ممکن است چندبار میان تحریریه و نویسنده در رفتوآمد باشد. در این فرایند همراه تحریریه باشید و در بهبود کیفیت معرفی کتابها ما را یاری دهید.
۱۸) رود در ویرایش نهایی مطالب آزاد است. البته اگر ویرایش سنگین باشد و در بافتار زبان و ساختار نوشته تغییرات عمدهای ایجاد کند، حتما به اطلاع نویسنده خواهد رسید. رود همچنین در کوتاهکردن مطالب منقول از کتابها آزاد است.
۱۹) معرفی کتابهایی که خود پدیدآورندگان بر آثارشان مینویسند، در رود منتشر نخواهد شد. پدیدآورندگان عبارتند از نویسنده، مترجم، ویراستار و ناشر کتاب.
۲۰) در رود به مخاطبان میگوییم چه کتابهای خوبی برای خواندن هست، میگوییم چه بخوانند و نه اینکه چه نخوانند. بنابراین رود نشریهٔ نقد کتاب نیست. اگر کتابی نزد شما نمره ۷۰ نمیگیرد، آن را معرفی نکنید. اما در هر معرفی کتابی که نویسنده با ۷۰ درصد آن هم موافق است مواردی از سهو و خطا وجود دارد، مواردی که سزاوار انتقاد است. این موارد هم حتما در مرور کتاب ذکر شوند. ذکر موارد نقص و ایراد و خطا اگر بر محاسن کتاب نچربد، نه تنها نقض غرض نیست که معرفی بهتری به دست خواننده خواهد داد.
۲۱) اگر نویسندهٔ معرفی کتاب در زمینهٔ کتاب موردِ معرفیاش خود متخصص/مدرس/پژوهشگری شناخته شده باشد، رود میتواند قضاوت دربارهٔ آنچه در معرفی کتاب مطرح کرده را به خود وی واگذارد، در غیر اینصورت مرورنویس باید نظر مشاوران و کارشناسان آن زمینه را در ویرایش و جرحوتعدیل مطلب بپذیرد.